A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az utóbbi időben több olyan esetben is folytatott nyomozást, amelynek gyanúsítottjai magánszemélyek nevét felhasználva jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót.

Különös bűncselekményre hívják fel a figyelmet a NAV nyomozói. Egy magánszemély és egy könyvelő éveken át mások személyes adatait felhasználva, nevükben, jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót.

Az egyik elkövető módszerével személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza a NAV-tól. Saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat, csalárd módon megszerezve „áldozatai” személyes adatait: interneten hirdetett külföldi állás lehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat.

Így összesen 126 esetben 12 millió forint adót igényelt vissza különböző pénzintézeteknél nyitott bankszámláira.

A másik férfi könyvelőként csalt. Foglalkozásából adódóan könnyedén hozzá jutott mit sem sejtő ügyfelei adataihoz. Összesen 2,5 millió forint személyi jövedelemadót igényelt vissza.

A két férfinek adócsalás, illetve költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük, és tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Érdemes tehát jól megfontolni, kinek adja meg az ember a személyes adatait! Az ilyen esetekben ugyanis előfordulhat, hogy nemcsak a költségvetést lopják meg - mint ahogy az adóbevallásos csalók is tették -, hanem az is kárt szenved, aki nem bánt körültekintően a saját adataival.

Forrás: nav.gov.hu